18. oktober 2008

holmenkollen brant

men nå er ikke jeg en koffeinoverfylt nettjournalist, så jeg kommer ikke med kontinuerlige oppdateringer. jeg sier bare at toppen av holmenkollen sto i fyr og flamme. det kunne visst sees fra byen. oslo altså, ikke molde, dessverre. uansett, her kommer et poeng: vg og dagbladet er kjapt ute, og vg har som vanlig klart å sikre seg det første, om enn dårlige, bildet(dagbladet hadde bilde ca. 10 minutter senere, og da et litt bedre enn vg sitt). men hva kan man lese om på nrk? jo, pupper. fenomenalt. ærlig talt nrk, skjerp den tabloide liksomstilen, det kler dere ikke! (kanskje jeg egentlig skal si "oss", men jeg føler ærlig talt ikke for det) hvis dere ikke har folk som klarer å publisere saker raskere enn dagbladet og vg, så hjelper det ikke å rope pupp, rompe og naken. men det kommer vel en grundig og dyptgravende sak i dagsrevyen i morgen. hvis noen har lest nettavisene før morrakaffen da. det er vel heller tvilsomt. kaffen går ned i vrangstrupen når det blir oppdaga, og hostende innser vaktsjefen at det må gjøres noe stort på dette her. så det blir vel en tominutters sak hvor essensen er "i natt brant det i nasjonalmonumentet vårt. brannvesenet kan ikke si om det er påsatt før undersøkelsene er ferdige. politiet vil heller ikke si noe. men helga på 80 år syns det var skummelt." og så espen bredesen eller arne scheie i studio som kan kommentere hvor fælt det er å se kollen brenne. buhu. kanskje de til og med klarer å få inn en ekspert. nrk liker ekspertene. som kan gi sin ekspertise til seerne. for ekspertene vet jo alltid best. og kommer sikkert til å prate i to minutter om hvordan denne brannen kunne ha startet eller lignende. vi er vel neppe blitt noe klokere etterpå. så da er alt som det pleier, verden er forjævelig, men hei, nå kommer lottotrekninga og embla, også må dere nesten se videre på den store reisen og sykehuset i aidensfield og løvebakken.
nå har nettvakta i nrk enda ikke klart å publisere en artikkel, og jeg skriver dette en time og et kvarter etter at brannvesenet fikk meldinga. nå skal det til nrks forsvar(eller eventuelt mot)sies at deres publiseringsverktøy er veldig tregt. men uansett. jeg rakk å skrive dette innlegget før nrk klarte å publisere en eneste setning.

15. oktober 2008

geotagging


"...is the process of adding geographical identification metadata to various media such as photographs, video, websites, or RSS feeds and is a form of geospatial metadata." er saksa fra wikipedia. neida, dette er ikke noe nytt, det har eksistert lenge, og de fleste av dere har nok hørt om det.

jeg skriver om dette nå fordi jeg akkurat har prøvd ut location tagger på min nokia n95. det er en liten applikasjon som benytter seg av den innebygde gps-en til n95, som forøvrig sluker batterier. det som er greit med location tagger er at den bare starter opp gps'en når du starter opp kamera, og slukker den igjen etter en viss tidsperiode som du selv kan angi. så da kan du bare la programmet gå i bakgrunnen hele tiden, så legger den automatisk til gps-koordinatene til i metadataen i bildet.

bildedelingssider på internett, som f.eks. flickr, kan lese denne metadataen og legger automatisk bildet til på kartet ditt. så greit og enkelt!

nøyaktigheten er overraskende god. den bomma med omtrent 10 meter på dette bildet, mens den her bomma med litt mer, sånn omtrent 20 meter. bommen har mest med unøyaktigheten til google-maps å gjøre, for gps-dataene skal være temmelig nøyaktige(her kommer det an på hvor mange satelitter man får kontakt med)

hvis man nå bare kunne kommet med speilreflekskamera med innebygd gps, så kunne man virkelig ha lagd sitt eget bildekart.(du kan jo selvsagt gå med en gps i lomma, men det er feigt)

14. oktober 2008

tirsdagsbildet: skjæren

jeg tror ihvertfall at det er en skjære. har aldri helt fått med meg forskjellen på de og kråke. legg igjen en kommentar hvis jeg tar feil!

bildet er tatt i kristiansund, omtrent klokka 10 i dag, altså rett før jobb. ukens bilde er kanskje ikke så superflott, men jeg syns jeg klarte å få skjæra/kråka i så full utstrekning at komposisjon må vike for innhold.

PS: flere bilder på flickr! (trykk link til høyre)

12. oktober 2008

rop i natten?


i går kveld/natt kan jeg huske at det dukket opp svært mange gode ideer til hva jeg skulle skrive om på bloggen i dag. desverre er det få av dem jeg faktisk husker.

jeg tror at det var noe med åpningstidene i molde. de stenger klokka 2, noe som jeg personlig syns er en time for tidlig. jeg mener, folk flest er jo ikke ute på byen før halv ett-ett. men det er nå så, jeg overlever.

jeg tror også at det kan ha vært kebaben. for den var ikke spesielt god. kjøttet hadde konsistens som tunfisk og var særdeles smakløst. hadde jeg kunnet tatt bort sausen ville det ikke smakt noe som helst, tror jeg.

muligens var det busstilbudet. nå har ikke jeg lenger enn 20 minutter å gå fra sentrum, så jeg klarer meg fint, men det er merkelig at siste bussen går 02.30, og etter det er man nødt til å ta taxi.

kanskje var det størrelsen på molde. som er liten. jeg, som ikke kjenner mer enn en 20 personer i molde, traff faktisk på en jeg kjente(altså utenom de jeg var ute med da). nå har jeg fått høre at det stort sett er to utesteder folk ender opp på, og det er med på å bekrefte: molde er en liten plass.

så jeg endte opp med å gå hjem i regnet i går. det var gøy!